Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2015 15:15 - корпорацията
Автор: x2man Категория: Други   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.03.2015 19:41


Наскоро си купих сравнително евтина тениска от една голяма верига спортни магазини. Дрешката се оказа направена в Бангладеш, и това не ми направи особено впечатление, докато не прочетох за ужасните условия, при които работниците там са принудени да работят.

https://secure.avaaz.org/en/benetton_pay_up_loc/

Работата е там, че за да поддържат ниската цена на продукта и той да бъде купен, тези хора плащат със здравето и живота си. И да кажем, българските производители на дрехи, за да са конкуретноспособни и за да оцеляват н подобна глобална макроикономическа среда, също плащат ниско и третират работниците си зле.

Ако трябва да обобщим проблема, разбира се , облеклото е частен случай, и в почти всички индустрии по света сценарият е същият. Интересът на големите корпорации е единствено по-голямата печалба, тук и сега, възможно най-бързо без да ги е грижа за екологичните и човешки проблеми, които създават в процеса на добиването й.

(един от проблемите на т.нар. ограничена отговорност в търговското право е, че при големите фирми, които днес определят облика на световната икономика, човешкият елемент се свежда, от една страна, до акционери, които искат възможно най-голяма печалба за своята инвестици в най-кратки срокове, и от друга страна, служители на фирмата, чиято единствена цел е да осигурят тази печалба.

Интересен филм в тази насока :

http://vbox7.com/play:a550e719

Един от изходите от създалият се омагьосан кръг е да подкрепим, доколкото имаме възможност, независимите производители и творци 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: x2man
Категория: Други
Прочетен: 116516
Постинги: 104
Коментари: 344
Гласове: 9207
Архив
Блогрол